bopciblog

Mézes puszedli a legkönnyebb módon

A mézes az adventi időszak elengedhetetlen kísérője minden családban. Hisz finom, a gyerekek is elbíbelődhetnek vele a konyhában, addig is együtt a család, az illata is egybekötődik a karácsonyvárással – az íze pedig…! (Minő kitolás a Sorstól, hogy pont a mézre vagyok fullosan allergiás az ételek közül! Meg a dióra.)

Egy olyan receptet hoztam, ami nem a sajátom eredetileg, ám én átvariáltam egy kicsit – vagyis nagyon 🙂 -, úgyhogy ez a változat ilyen módon készítve védett! 😉

Hogy miért éppen puszedli? Mert ezt a tésztát – ugyan a recept nem írja – nagyon hidegen kell elkészíteni, azaz formázni, különben vakarhatjuk mindenhonnan a ragadós tésztát. Nem csak a kezünkről. Ja, és a puszedli egy olyan dolog, amiért több száz forintot ki szoktunk adni egy zacskóért – 250 g van benne általában -, ez pedig jóval kevesebből megvan, és közel 2 kg az egész, ám el fog fogyni. 🙂 Ja, és azért, mert puszedlit akartam csinálni. 🙂 Ez még nem a töltött változat, de lesz az is! 😉

Az ízéről annyit, hogy mivel ez azonnal puha, nem kell várni vele, a családot el kell hessegetni a környékről, hogy el tudjuk készíteni teljesen. Ja, és a nagylányom reggel visszaszaladt a kocsitól, hogy ugye még vihet belőle a suliba. 🙂 Ennyit erről. 😉

Az eredeti receptet ITT találhatjátok.

eyeemfiltered1449138355734

Mézes puszedli

Hozzávalók:

  • 25 dkg méz
  • 25 dkg margarin/vaj vagy 15 dkg házi, sült zsír
  • 6 nagy tojás (nekünk saját, de a bolti piciből dupla annyi kell, mert kb. 80 g-os kell bele)
  • 30 dkg porcukor 
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 zacskó forralt bor fűszerkeverék (mert ez volt itthon)
  • 1 csapott ek őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 6 ek 40%-os citromlé
  • 1 narancs reszelt héja és leve
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 kg finomliszt
  • 1 csipet só
  • díszítéshez: 25-30 dkg tejcsokoládé, 4 kk holland kakaópor, 2-3 ek laktózmentes tej, 1 ek olaj

Elkészítés:

  1. A mézet a margarinnal felmelegítjük, nem kell forralni, éppen csak olvadjon el a zsiradék (aki akarja, lehet zsírral is készíteni, vagy zsír-margarin keverékével, ekkor érződni fog a klasszikus, régi fajta íze a mézesnek. Ám ekkor kevesebb zsiradék kell bele, mindössze 15 dkg). Félretesszük hűlni.
  2. A tojásokat alaposan összekeverjük a cukorral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citromlével. Ezt még végezhetjük a robotgép habverőszárával, de ezután váltsunk a dagasztókarra.
  3. Ezzel keverjük a tojásos masszába a mézes vajat és a lisztet. A tészta nagyon kenődős, lágy lesz, ilyennek kell lennie!
  4. Fóliával letakarva legalább 8 óra hosszára hűtőbe tesszük. (Ha nincs időnk kisütni az egészet, egy-két napig maradhat a hűtőben nyugodtan, sőt, le is lehet fagyasztani.)
  5. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
  6. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a tésztát és innen több lehetőségünk is van. Ha nagyon hamar szeretnénk elkészülni, akkor 8 részre osztjuk a tésztát, egyenként 4 cm átmérőjű rudat formázunk belőle. Minden rudat 10 részre vágunk, lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle és sütőpapíros tepsire tesszük egymástól kétujjnyira őket. Vagy kb. 4-5 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és nagy, fánkszaggatóval kerek formákat szaggatunk belőle – ezek lesznek a nagyobb méretű puszedlik.
  7. Nagyjából 10-12 perc alatt megsülnek alsó sütéssel. Figyelni kell, mert a sütési idő a sütő fajtájától függően változhat.
  8. A másik lehetőség, hogy a tésztát 4-5 mm vékonyra nyújtjuk és különböző formákkal kiszaggatjuk – nekem pl. szív formák lettek belőle. Ezek rövidebb ideig sülnek, 8-10 perc alatt készen lesznek.
  9. Tálcán hagyjuk kihűlni a mézeseket, ezután díszíthetjük őket.

Díszítés: a csokit a tejjel és az olajjal mikróban olvasztjuk össze, hozzáadjuk a holland kakaóport, alaposan simára keverjük – ekkor egy erőteljes csokis ízt kapunk, ami kicsit gumisnak tűnik, ám a hideg mézeseken tökéletesen meg fog állni. Megszórhatjuk cukorkákkal, kókuszreszelékkel, stb.

eyeemfiltered1449092044858
eyeemfiltered1449138402503

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Renáta Szabó says:

    Jövő héten letesztelem 🙂

  2. Emese Spanderné Bujda says:

    Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám!

  3. Nagy Anita says:

    Egyik kedvencem a mézes puszedli 🙂

  4. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    De megcsinálnám,de a házi zsírnál elbuktam 🙂 Hollandiában vagyok és itt nincs ilyesmi.vagy én nem találom.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!