A töltött húsnak sokféle variációja van. Én most egy olyat fogok megmutatni, ahol nem tudtuk eldönteni, mivel is legyen töltve. Azért, mert én például utálom a tojást – igen, utálom! -, főve egyenesen a rókaveszély kerülget, apa pedig imádja. A picink húsimádó, a legutóbbi, ismerőstől beszerzett kolbász isteni finom, és eszem ágában sem volt elpocsékolni holmi krumplilevesbe vagy hasonló dologba. A karácsony előtt megvett darált húst pedig fel kellett használni.
Fűszerekről annyit, hogy apa is kezdi érezni, milyen, ha azt mondjuk: ebből is egy kicsit, abból is egy kicsit, a fantáziája szárnyal… szóval nem csak só, bors, fokhagyma és pirospaprika van benne. Ezért határozottan finom és különleges lett az íze. Még úgy is, hogy apa visítva közölte: de ebbe nem jó a tárkony, mert rossz íze van sülve! Ööö, nem volt igaza. 🙂
Mondhatni kicsit minyonos a beütése, ott is az egyik figurának felemás a szeme; hát itt is a szeletek felemásak, mert kolbász és tojás szeműek lettek 🙂
Kétszemű töltött hús
Hozzávalók:
- 1 kg darált lapocka
- 4 db főtt, kemény tojás
- 4 db egész tojás – igen, külön
- 1 kis szál füstölt, száraz kolbász – házi 🙂 Köszi, Elek! 🙂
- kb. egy marék zsemlemorzsa
- Fűszerek: 1,5 ek só, 1 ek őrölt feketebors, 1 ek pirospaprika, 1 egész fej fokhagyma vagy 2 ek fokhagymagranulátum – eddig a klasszikusok, most jönnek az extrák: – 1 ek morzsolt tárkony, 1 kk morzsolt szárított rozmaring, 1 kk majoranna, 1 ek szárított petrezselyem, 1 kk citromhéj
- 2 ek házi sült zsír
- füstölt szalonna – vagy bacon – szeletek
Edények és egyéb kütymőkök:
- zománcos tepsi – magas falú
- 1 nagy tál, amibe kényelmesen beleférnek a hozzávalók
- 1 legalább akkora darab alufólia, mint amekkora a tepsi alja, de inkább legyen a rövidebb oldalánál kétszer hosszabb
Elkészítés:
- A darált húst összekeverjük a nyers tojással (nem a főttel! :)), a fűszerekkel, a zsemlemorzsával. Elővesszük az alufóliát, és rásimítjuk, kb. 1-1,5 cm vastagon, hogy mindenütt beérje. A közepére helyezzük a megpucolt főtt tojásokat (ugye, milyen szép nagyok a tojásaink? :)), mellé a kolbászt. Kétoldalról feltekerjük az alufólia segítségével.
- A tepsit kikenjük a zsírral, és ezt az alufóliás húst nagyon óvatosan átgörgetjük a tepsibe. (Az alufóliát levesszük róla közben.) A tetejére a szalonnaszeleteket X alakban elhelyezzük – én is azt hittem eddig, hogy teljesen körül szokták bugyolálni őket, de nem, ezek csak a tetejükön vannak -, és 175 fokon kb. két órán át sütjük alsó sütéssel.*
- Kivesszük hűlni és tetszőleges körettel tálaljuk.
*: Aki akarja, extra feltétként egy kevés tejfölbe kevert reszelt sajttal is megkenheti; nem fogja elrontani… 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: