Szerintem ezt mindenki ismeri. Mert olcsó, régi módi, és végtelen számban lehet variálni. Ki isteni finom, házi lekvárral (Nagyikám, ha olvasod odafent az angyalkákkal, tedd fel a kezedet nyugodtan, hogy például Te), ki dióval (anyósom ha meglátja, biztosan felteszi a kezét :)), ki mogyoróval, ki csokival leöntve, stb, mindenki máshogy készíti el. De a végeredmény mindig finom.
A titka? Nem tudom, talán az egyszerűségében rejlik. Mert csak összekeverjük, beöntjük a tepsibe, mehet a sütőbe, 20 perc múlva pedig kivesszük, kicsit hagyjuk hűlni és már lehet is enni. Amikor nem volt humorérzéke a Nagyimnak komolyabb süteményeket sütni – mert nálunk mindig volt süti -, egy ilyennel lehetett találkozni a nagyasztalon, letakarva és lezacskózva.
Ha oviba kellett vinni, tökéletes volt (a ’80-as években határozottan divat volt ez a süti), a suliban is voltak klubdélutánok, azt hiszem, oda is vittünk még anno. (Ez a ’80-as, ’90-es évek fordulója.) Sőt, amikor a nagylányom átjött ebbe az oviba, ahonnan elballagott iskolába, akkor ezt a sütit vittük “bemutatkozó ajándék”-ként a csoportba. Örültek neki a gyerekek. 🙂
Még valami, miért akartam én most ezt megcsinálni. Gondolkodtam rajta, hogy felveszem videóval – sikerült is, bár elég bénán -, és láthatjátok, hogy nagyon lassan készítve két perc alatt kész a massza. A nagyon lassúságot az okozta, hogy bal kezemben tartottam a telefont, jobb kezemmel meg kavargattam. A hasammal – tök jó, hogy nem lapos! 😀 – pedig tartottam a tálat. A videó megtekintése előtt csak szólok: apróbb kutyaugatások behallatszódnak. Vagyis nem apróbbak, mert nem pici egyik sem. Az elején a kisebb méretű, ám öregebb kutya ugat csak, aztán a harci eb is megszólal.
Öveket becsatolni, stoppert lehet indítani!
Olcsó süti 22 perc alatt
Hozzávalók:
- 3 egész tojás
- 10 dkg cukor
- 1 ek vanília aroma vagy 1 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 5 ek lekvár (eredetileg szilva, nekem most házi, sárgabarack lekvár van benne, de bármilyen jó)
- 1 mk fahéj
- 1 citrom héja – kihagyható
- 9 ek víz
- 10 dkg zsír
- 20 dkg liszt
Elkészítés:
Az összes hozzávalót összekavarjuk, és egy zsírozott-lisztezett tepsiben 180 fokon 20 percig sütjük. Nem csalás, nem ámítás, ez tényleg ennyi idő alatt készen van. 🙂
Lö videó:
Kommentek