Ez a süti az előző nap megnyalintott eperbor miatt készült. (A facebookon követők tudják, miről van szó. Khmm, érdemes engem követni a facebookon. 🙂 ) De a gyümölcsös süti alapból olyan “snassz”nak tűnt, így hát került bele egy kis ez meg az, a végére pedig egy nagyon finom süti kerekedett belőle.
Bögrés, így rá merem fogni, hogy könnyű elkészíteni, a macerázás pedig nagyon megéri. 🙂
A következő párbeszéd zajlott le köztünk apával, miközben ő nézelődött a laptopon, én pedig kavargattam, öntögettem, aztán meglátta, hogy mit potyogtatok a tésztára:
– Fele adaggal szokták csinálni a kakaós részt. Nem lesz így jó. Vigyázz, ne kavard össze nagyon! Minek teszed azt bele? El fogod rontani!
– Hidd el, hogy jó lesz így, elég erősen édes ez a tészta, muszáj valamivel savanyítani.Kisülés után:
– Mondtam, hogy nem lesz jó! Elrontottad! Kár volt beletenni azt a sok savanyú sz*rt!
– Akkor nem eszel belőle többet és kész.Kis idő múlva, amikor már kihűlt:
– Tényleg jó, hogy beletetted a savanyút. Anélkül bolond édes lenne! – 10 perc múlva: – Hát, anya, túl jól sikerült ez a süti, nem lehet abbahagyni (az evését). Legközelebb rontsd el valamivel!
No comment… 🙂
Tehát ilyen párbeszédek közepette nem hagytam fel a sütigyártással. Én, a makacs, konok, hisztis, aki mindig mindent elront. 🙂
Az alapötlet tényleg csak annyi volt, hogy legyen benne erdei gyümölcs. Majd eszembe jutott, hogy előzőleg csak a tepsi feléig volt ez a tészta, hát most legyen már magasabb, ne csak egy vékony izé, amit felszeletelünk, hatfele lehet hajtogatni, annyira vékony és puha, majd beburkoljuk (a szánkba) és kalap-kabát! Ezért ment bele kakaó is, rum is… és mit mondjak, nem rontotta el.
Meg merem kockáztatni, hogy ez olcsóbb fajta, mint a múltkori. 🙂 Ez olajos ugyanis, nem vajas, nem margarinos, és nem kell megégetni magunkat a zsiradék olvasztásával.
De ennyi bevezető után jöjjön a recept! 🙂
1 bögre = 250 ml
Ilyen volt felvágáskor. Óvatosan fel lehet fedezni a tetején a gyümölcsöket, de tényleg csak elvétve. 🙂 A háttérben az a lila izé a méricskélőm lenne, meg a liszt, amit használtam hozzá.
Csíkos-bogyós bögrés süti
Hozzávalók:
fehér tészta:
- fél bögre olaj
- 2 tojás
- fél bögre kristálycukor
- 1 csipet só
- fél bögre citromos joghurt
- 1 ek vanília aroma (Dr Oetker)
- 3/4 bögre búzafinomliszt
- fél bögre rétesliszt
- fél csomag sütőpor
barna tésztához:
- fél bögre olaj
- 2 tojás
- fél bögre kristálycukor
- 1 csipet só
- fél bögre zsíros tej
- 1 ek rum aroma (Dr Oetker)
- fél bögre búzafinomliszt
- fél bögre rétesliszt
- 2 púpozott ek kakaópor (22-24%-os)
- fél csomag sütőpor
tetejére:
- 2 maréknyi fagyasztott erdei gyümölcs keverék (nem, nem olvasztottam ki, fagyosan szórtam rá)
Elkészítés:
Először a fehér tésztát készítjük el: egész egyszerűen összekavarjuk csomómentesre a hozzávalókat, és egy teflonos tepsibe öntjük. (Kicsi, magas pereműbe.) Következőleg – ugyanabban a tálban is lehet – a kakaós tésztát készítjük el, és csíkozva, össze-vissza ráöntjük a fehér tésztára. A tetejére szórjuk a gyümölcsöket, és 175 fokon kb. 35 perc alatt alsó sütéssel megsütjük.
Tűpróba szükséges!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: