Megmutatom, milyen egy GYES-en levő anyuka élete, amikor a legnagyobb és a legkisebb poronty körülötte szaladgál, ő pedig mos, mosogat – és teljesíti a vőlegénye azon kívánságát, hogy az előző nap elfogyott 12 db túrós batyut frissítse újabbakkal, valamint meg is lepi egy pár db csokis tekerccsel.
Mert nem, egyáltalán nem nagyon nagy munka, csak jól kell logisztikázni.
Az oka nagyon egyszerű: nálunk elég gyatra a villanyhálózat (régi ház, régi villanybekötés), viszont mivel a Tigáz szerint itt nincs semmi élet, kénytelenek vagyunk mindent villanyról működtetni, tehát a sütőt is.
Két süti kitelt fél kiló lisztből, ami azért elég jó arány szerintem. 🙂
A túrós batyu laza, könnyű tésztáját készítettem el, azaz egy sima, szimpla édes kelt tésztát, amit 9 fele vágtam. Majd ahogy nézegettem, rájöttem, hogy marha rondára és szabálytalanra sikerült 3 négyzet, így hát összegyúrtam és máshogy nyújtottam, nagyjából kör alakra.
Jöjjön a pontosítás! 🙂
A tészta:
- 3 dl nagyon zsíros tej (házi tej leginkább, sok tejszínnel, mert az a lényeg benne)
- 50 dkg búzafinomliszt
- 1 nagy csipet só
- 1 marék cukor
- 1 löttyintésnyi (Lidl-ös, gyenge fajta) vanília aroma
- fél zacskó friss élesztő
- 1 egész tojás + 1 a kenéshez
A töltelékek:
Túrós:
- 25 dkg túró
- 3 ek gríz
- 3 ek cukor
Kakaós:
- 4 kk kakaópor
- 8 kk kristálycukor
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit vagy betesszük egy kenyérsütő gépbe (8-as program, dagasztó-kelesztő), és ott még bő 1 órán át benne hagyjuk program lejárta után, vagy kézzel összedagasztjuk, és legalább 1 órán át, letakarva kelesztjük.
- Ezt a megkelt tésztát kb. 2/3 : 1/3 arányban szétvágjuk, vékonyra nyújtjuk – kb. 1 ujjnyinál picit vékonyabbra; nekem vastag ujjaim vannak -, és az egyik, nagyobbik feléből készítünk túrós batyut, a másik feléből én kakaós kiflit készítettem.
- A túrós töltelék nagyon takarékos lett most: 25 dkg túróhoz adtam 3 ek grízt, 3 ek cukrot, és elkevertem alaposan. Ezt töltöttem a tésztába, összecsippentettem, mehetett kb. 20 perc kelesztés és tojással való lekenés után a sütőpapíros tepsiben a 175 fokos sütőbe.
- A másik, amit készítettem a maradékból, simán, szimplán egy kis kakaós-cukros keverék volt: 4 kk kakaópor, 8 kk kristálycukor. Ezt a kerekre nyújtott és 8 fele vágott tésztára tettem, miután megkentem belül a felvert tojással, feltekertem kívülről befele, és letakartam. Sütés előtt a maradék tojás ment a tetejére.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: