Ezt eredetileg nagyrészt apa készítette. Az én részem közben a logisztika volt, hogy a mosógép, mosogatógép, szárítógép és a sütő… melyik mikor áll le, mit kell még belepakolni, hogy jó legyen, és be is legyen gyújtva közben, hogy le lehessen zuhizni időben. Na ez így furcsa, de a lényeg: délben kiderült, hogy anyósomnak nem volt ideje sütni sütit. És volt rá két óra, hogy valami krémes süti elkészüljön.
A lényeg: apa kikötötte, hogy nehogy merjek csinálni olyat, mint a hétvégi titok süti, mert annak össze kell állnia, “csak valami piskóta legyen, pudinggal meg krémmel”. Aha, jó. Azt pedig már ismerem, milyen, amikor ő kitalál valamit és annak úgy kell lennie. (Ott nekem nincs szavam, véleményem sem lehet – de ha valami gebasz van, én vagyok a hibás…) Eredetileg 8 tojásos piskótából készült az alap, amit félbe vágott, és csak az egyik felét használtuk fel. Így a 4 tojásos alappal írom a receptet. (Mondtam, hogy nem lesz jó félbe vágva… Igazam lett.)
Házi vaníliás-túrós szelet
Hozzávalók:
Tészta:
- 4 tojás
- 8 dkg cukor
- 6 g vaníliás cukor
- 8 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
Vaníliás puding:
- 86 g vaníliás pudingpor
- 1 liter tej
- 7 ek cukor
- 12 g vaníliás cukor (nagyon jó minőségűre bukkantam, erre) vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1 csipet só
Túrós krém:
- 3,5 dl Hulala
- 50 dkg félzsíros túró
- 16 g normál vaníliás cukor
- 4 ek porcukor
- 1 ek 100%-os citromlé
Tetejére:
- Étcsokoládé
Elkészítés:
- A piskótát megsütjük egy nagyméretű tepsiben.
- A vaníliás pudingot megfőzzük, langyosan kenjük a piskótára. Hűtőbe tesszük.
- A túrós krémet elkészítjük: először a habalapot felverjük egy nagy tálban, majd a kelyhes mixerben összepépesített, többi alapanyagból mixelt túrókrémmel összeforgatjuk. Ezt rákenjük a hűtőből kivett vaníliás piskótára, majd a tetejére reszelt étcsokit szórunk.
- Újra hűtőbe tesszük, és legalább 2 órán át hűtjük. Ezután szeletelhető.
Kommentek