Miért ne kerülhetne a fokhagyma a kiflibe? 😉 Jó, jó, utána azért nem kell csókolózni, ha nem bírjátok a fokhagymát 😉 (Ebbe a csoportba speciel én nem tartozom bele, mert semmi bajom vele, és imádom is. Megfázásos időszakban pedig pont jól jön.)
A tésztáról annyit, hogy kézzel érdemes készíteni, meg bele kell szánni azt a 2×20 percet, amibe az elkészítése kerül, de megéri. Kivételesen nem lesz pontos adat a hozzávalókról, mert “érzésre” van készítve a tészta. Nem bántam meg. 🙂
Sajtos-fokhagymás kifli
- Előveszünk egy nagy tálat. Beleöntünk kb. 35-40 dkg lisztet, megsózzuk, összekavarjuk. (Nem rakjuk el a lisztet, mert ha kell még hozzá, nyugodtan lehet önteni bele.)
- A közepébe kis fészket készítünk, ebbe megy a kb. 1,5-2 dl langyos vízben felfuttatott fél csomag friss élesztő, és összedolgozzuk csipkedve. Apránként hozzákeverjük a lisztet, belegyúrunk egy tojást, kb. 1 ek fokhagyma krémet (ilyet használtam), a kb. fél dl joghurtot, és addig gyúrjuk-dagasztjuk, amíg egy lágy, kalácshoz hasonló tésztát nem kapunk. Ekkor kettőt löttyintünk az olajos flakonból (nagyjából egy evőkanálnyi lesz), és ezzel el fogjuk tudni választani az edény falától a tésztánkat. Letakarjuk, szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, kerekre és vékonyra (kb. 2-3 mm) kinyújtjuk, 8 fele vágjuk, megkenjük kevés fokhagymakrémmel, megszórjuk reszelt sajttal (az egészre kb. 20 dkg ment nekem), és kintről befele feltekerjük.
- Sütőpapíros tepsiben letakarva kb. fél-egy órát kelesztjük. Hólyagos felszínű lesz ekkorra. A tetejét megkenjük pici sóval elkevert langyos vízzel, és a sütőben 160 fokon világos aranyszínűre sütjük.
- A teteje ropogni fog, belül pedig puha lesz. Nagyon könnyű, szinte lebeg a tésztája.
Na igen, mint ahogy látszik is, egymáshoz sültek az enyémek 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: