bopciblog

Vidéki káposztaleves igazi húsból a hétvégére

Azért vidéki, mert a lehető legvidékebben főtt. Az igazi húst pedig garantálom, hogy tényleg az, hisz a saját kucinkból készült. A káposzta ugyan bolti volt – nem szoktunk savanyítani; valahogy nem fűlik a fogam a pucér lábbal való káposzta taposáshoz -, meg a rizs is, de a leves lényege saját termés.

Korhely levesnek is szokták nevezni, ám annak nem tudom a pontos elkészítési módját, így nem mondom rá, hogy az. (Lehet, hogy azt is pontosan így kell készíteni…)

eyeemfiltered1456504474944

Vidéki káposztaleves

Hozzávalók:

  • egy jó nagy disznó (200 kilós volt) egyik körme
  • ugyanazon disznó 1 nagy szál kolbásza
  • kb. 80 dkg savanyú aprókáposzta
  • 4 marék rizs szárazon mérve
  • fűszerek: csípős paprika, só, bors, fokhagyma, babérlevél
  • sűrítéshez: 2-3 ek liszt, kis doboz tejföl

Elkészítés:

  1. A körmöt alaposan megtisztítjuk, és feltesszük főni (nekünk após feldarabolta, amikor vágva volt a kucink) hideg, sós, babérleveles, fokhagymás vízben.
  2. Ha felfőtt, kis lángra kapcsoljuk (ez kb. fél óra) és hozzáadjuk a savanyú káposztát. (Én nem szeretem kinyomkodni, de nem állt a levében.) Alaposan összekavarjuk, hozzáadjuk a feldarabolt kolbászt, lefedjük újra és kb. 40 percen át lassú tűzön főzzük. Beletesszük a megmosott rizst, és 20 percig főzzük.
  3. Végül paprikás habarást készítünk: 1 kiskanálnyi paprikaport, 2-3 ek lisztet és a kis doboz tejfölt összekeverjük, csomómentesen, teszünk hozzá kevéske főzőlevet (már ha maradt :D), és legalább 5 percig forraljuk.

Jó étvágyat! 🙂

Hogy ez a mennyiség mennyire elég? Mi öten vagyunk, és túlságosan is jól laktunk vele. 🙂

eyeemfiltered1456491667355

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!