bopciblog

Epres “Sacher” torta

Bevallom: sz*ranya vagyok. Tegnap késő este jutott eszembe, hogy basszus, barátnőék is most vittek elő-szülinapi focidrukkeres tortát a leányzó ovijába, a két leányzó közt pedig van vagy három nap különbség – mármint az ő szülinapja és az én kicsi leányzóm szülinapja közt. Ráadásul most van utoljára munkában az óvó nénink, úgyhogy nagyon előrehozott szülinapozást kell tartani.

Igenám, de Férjnél az autó, itt, eme kisvárosban a cukrászdák  és más, vásárlásra alkalmas boltok, ahol torta is van – nem szeretnek sokáig nyitva lenni. Ez van, nem tudok mit tenni ellene. (Viszont aránylag csend van, és az a semmihez nem fogható illatarzenál, amit a frissen kiteregetett ruhába ivódó, a környéken kiszórt trágya okoz… felbecsülhetetlen! Tudom, a többihez ott a mastercard – de speciel nincs.)

Nagyon gyors hűtőnyitogatás után konstatáltam: kábé semmi nincs itt, amiből nagyon gyorsan lehetne tortát fabrikálni, olyat, ami krémes. Férj szerint ugyanis csak a krémes torta a torta, a többi egy kalap semmi. Plusz a gyerekek a csokitortát szeretik. Kábé nincs olyan gyerek, aki ne szeretné. Igenám, de abba ám piszkosmódon sok csoki kell – az pedig nincs itthon. Na de sebaj, összedobunk egy kakaós piskótát, a többi majd kiderül.

A kakaós piskóta pedig édesítőszerrel és cukorral készült, mert elég sok az a cukor, amit amúgy is megkapnak a gyerkőcök az ételben még mindig. Arra is gondoltam, hogy a csoki mellett nem sok gyümölcs jut a pocakjukba – hát megoldottam, rejtett módon. Igen finom lett ugyanis az a kábé harminc-negyven üveg eperlekvár, amit elraktunk idén, a legvégét pedig a múlt hétvégén. Hát… a Sacher torta lebegett a szemem előtt, de nem barack-, hanem eperlekvárral.

IMG_20160617_080438

 

Epres Sacher-torta

 

Hozzávalók:

piskóta:

  • 5 tojás
  • 1 ek olaj
  • 3 ek kristálycukor
  • 1 ek folyékony édesítőszer (Aldist használtam)
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • csipetnyi só
  • 3 tk epres kakaópor
  • fél tk rumaroma (Dr Oetker volt)
  • 5 ek finomliszt

töltelék:

  • házi eperlekvár

tetejére:

  • 15 dkg tejcsoki pasztilla
  • 3 ek epres kakaópor
  • kb. 1,5-2 dl forró víz
  • 1 ek folyékony édesítőszer

díszítés:

  • eper

Elkészítés:

  1. Egy olajos piskótát sütünk, kerek tortaformában. Ha kihűlt, félbevágjuk.
  2. A piskótát megkenjük lekvárral, és alaposan kihűtjük. Én a mélyhűtő polcára tettem. (Nem tudom még mindig elmondani, mekkora öröm, hogy kaptam egy kétajtós hűtőt! Imádom! 🙂 🙂 )
  3. A csokit és a kakaóport elkeverjük. A forró vízből pont annyi kell, hogy egy folyékony, méznél egy picit folyékonyabb állagú kakaós löttyöt kapjunk a kakaóporral elkeverve. Ezt a kutymászt elkezdjük a mikró olvasztó fokozatán melegíteni, majd ha már kézmeleg legalább, hozzáadjuk a csokipasztillákat és úgy melegítjük tovább. Folyamatosan, kb. fél percenként kell kivenni és megkavarni. Ha kész, az édesítőszert hozzákavarjuk. A nagyon hideg piskótatortát kivesszük, körbe öntjük a csokival, az oldalán nagyjából elkenjük. Egy részét be fogja szívni azonnal a piskóta, a többi megköt rajta. A tetejére tesszük az epret és lehűtjük.

Nem a legszebb, de elég sok, hozzáértő szakember állítása szerint (ovisok és óvó nénik, dajka nénik, valamint a saját gyerekeim és az én kóstolásom alapján) finomnak titulálva.


IMG_20160617_131158_473

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!