bopciblog

Isteni finom, mákos-meggylekváros kifli reggelire

A reggeli kifli egy olyan dolog, ami mondhatni kötelező eleme egy családnak. Főleg, ha aránylag nagy mennyiségű tagja van – mi speciel öten vagyunk, Mom With Five-ék konkrétan heten -, és minden anyukának előbb-utóbb fejtörést okoz, hogy mégis mi kerüljön az asztalra. Időnként mindenkit utolér, hogy elfelejtett elmenni előző este a boltba kenyérért, kifliért, és fő a feje, vajon mi lesz. (Tudom, tudom, vannak szuperanyák, akik Stepfordi feleségként mindenben tökéletesek; nos, nekik nem szól ez a recept, hisz ők mindig elszaladnak boltba esténként, sőt, hajnali fél 5-kor már a pékség ajtajában állnak, ha esik, ha fúj, hogy frissen sült péksütit tegyenek a családi asztalra reggelihez. 😉 )

 

 

Én is így jártam nemrég, és még este fél 10-kor eszembe jutott, hogy egy kelt kiflit összedobok. Fene tudja, miért nem volt kedvem autóba vágódni és vagy húsz kilométert autókázni a tecsóba, hogy ne tudjak venni normális kenyeret, mert már elfogyott 🙂

A töltelék már fogósabb kérdés volt. Reggel mákot akartam rászórni – aztán a mákot elővéve lehadartam egy pár hogyaza… kezdetű káromkodást, mert megmozdítottam a zacskót, és az alján szépen, elég vaskos lyukon keresztül nekiállt folyni a sok-sok pici szemcse. Sebaj, akkor átfordítom, úgyis össze van kötve a teteje, gondoltam magamban, és a hogyaza… mondatfolyam újabb felvonással folytatódott, mert nem volt összekötve a teteje. Maradt összesen két maréknyi benne. Kész mák(=szerencse), hogy nagy a markom! 🙂

Mivel a mák nagyrésze oda lett, és a másik variáció a lekváros töltelék volt, de a mit csináljak összesen ennyi mákkal?-kérdés egyre erőteljesebben dübörgött a fejemben, azt találtam ki, hogy ötvözöm a kettőt, így hát megszületett a mákos-lekváros kifli, mint tökéletes reggeli. (Az lett.)

 

1466232246402

 

Mákos-(meggy)lekváros kifli reggelire

 

Hozzávalók 8 darabhoz:

  • 35 dkg liszt
  • 240 ml tej
  • 1 csipet só
  • 80 ml kristálycukor
  • 40 g margarin
  • 1 tojás
  • fél csomag friss élesztő
  • 1 vaníliás cukor

Töltelék:

  • lekvár (igazából mindegy, milyen, csak aránylag sűrű legyen, ne az a folyós-vizes izé, amit lehet kapni olcsón)
  • 1 marék mák
  • 10 dkg kristálycukor

Tetejére:

  • ami a töltelékből kimarad, kb. 1 púpozott evőkanál mák és cukor keveréke

 

Elkészítés:

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, dagasztjuk – és lehetőleg egy egész éjszakán át a hűtőben nyaraltatjuk, lefedve, ki ne száradjon. Fel fog jönni a tészta így is, nem kell megijedni!

2. Reggel kivesszük a hűtőből, lisztezett deszkán átgyúrjuk, kb. fél cm vastag, kör alakúra nyújtjuk, 8 cikkre vágjuk. A cikkekre teszünk lekvárt, és a kávédarálóban összeaprított mák&cukor keverékéből keveset. Így néz ki:

 

IMGP7784-1

 

3. A tetejét megkenjük tojással, megszórjuk a mákos keverék maradékával…

IMGP7785-1

 

4. …és 160 fokon, légkeveréssel készre sütjük.

IMGP7798-1

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!