Aki kellően figyelt az előző sütinél (ennél itt, ni!), az észrevehette, hogy a leírásban több alapanyag szerepelt, mint a süti receptjében. Megvolt az oka: nem akartam túlmákozni a kiflit. Helyette rákívántam a meggyes-mákosra. Mert ez mindenféle krém nélkül is finom, piszkosmód egyszerű elkészíteni, és nagyjából pont annyi idő alatt fogy el, mint amennyi idő a következő adag elkészítése.
Egy kis magyarázat: a meggyes-mákos sokféle, általában valamilyen gyúrt, hátlapon sütött lapok vagy piskótalap töltelékével van összekapcsolva. Azaz sütünk egy akármilyen lapot, rá a vaníliás krémet, amit mákkal bolondítunk, a tetejére pedig meggy kerül. De van, aki tojásfehérje-habos tetőt csinál úgy, hogy van alul egy gyúrt lap, rajta a mák&meggy krém, és arra van tojásfehérje felverve porcukorral, ez pedig rásütve. Nos, ezek is baromi finomak, de ez most az ilyesmi szöszmötölést nélkülözi, mégis nagyjából egyforma az ízvilága.
Meggyes-mákos torta
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 6 ek liszt
- 1 marék mák
- 4-5 ek cukor
- fél kk szódabikarbóna
- csipetnyi só
- 2 ek olaj
- 4-5 marék friss meggy vagy ugyanennyi meggydzsem
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összekavarjuk, legutoljára a meggyet hozzáadva, és egy 18 cm-es kerek, csatos formába öntjük. 165 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük. A tetejét én porcukorral szórtam meg.
Kommentek