Van egy hókuszpókusz, ami körüllengi a matcha teát. Igen, igen, arról a zöld porról beszélek, amiből készítik nagyonkeleten – tehát nem a török bazárokban – azokat a lélegzetelállító sütiket. Ezzel adnak nekik zöld színt.
Na tehát ezeket a lehetetlenül zöld színeket a zöld, matcha tea adja. Mert ugye ha zöld vagy kék színt adunk a piskótához, akkor attól még nem lesz szép zöld, inkább valami barna, hogy is mondjam… libaf*s színhez fog hasonlítani.
A bevonatokat is ezzel jobb színezni egyébként, mert ad nekik egy enyhe fanyar, kesernyés ízt a nagyon sok cukor mellé, ezért kedvelt dolog, ha zöldes színű tortát szeretne valaki készíteni, illetve ha szereti a zöld-barna kombinációt, ami a természet színeire vajazó partik alapja:
Vagy lehet így is használni: meggyel/cseresznyével kombinálva, mint ahogy a következő fotó mutatja:
Én pedig csak telefonnal tudtam most fotózni, de azért az én zöldesítésem merőben más, mert én szándékosan csomósan hagytam benne, hogy egy-egy harapás során intenzív ízélmény uralkodjon el a szájban.
Egyébként az alapötletet az adta, hogy én bizony fél hat után pár perccel ott szoktam sorban állni, még aránylag álommanós fejjel a pékségben, mert Férjet elég koránra viszem – de van, hogy hajnali 4-re… – dolgozni, és szereti a frissen sült sütit. A 190 Ft/db pedig számomra elég meredek naponta, ha 5-6 db-ot is kell venni neki egy napra, és ezt heteken keresztül csinálni… na nem! Inkább megfővök a konyhában és megsütöm én, úgy gondoltam.
Matcha teás-vaníliás ökörszem nektarinnal
Hozzávalók:
tészta:
- 500 g búzafinomliszt
- 50 g olvasztott vaj
- 1 egész tojás
- 1 csipet só
- 3 ek folyékony édesítőszer (én ilyet használtam most)
- 1 ek vanília aroma (ez a fajta volt a polcon)
- 1 tk citrom aroma (ilyen)
- 3 dl zsíros tej
- fél csomag friss élesztő vagy egy egész csomag szárított élesztő
töltelék:
- 2 ek vanília aroma
- 1 ek folyékony édesítőszer
tetejére:
- 500 ml tehéntej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2-3 ek folyékony édesítőszer
- 1 lapos ek matcha tea por (ilyen)
- 1 db nektarin
kenni:
- melegvíz
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóiból egy édes, kelt tésztát készítünk (én bevágtam a kenyésütő gépembe 8-as programra, úgyis most suvickoltam ki tetőtől talpig). Egy éjszakát pihentetjük a hűtőben, lefedve.
- A megkelt, hideg tésztát lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk. Igen, felolvadás nélkül, mert elég lágy. Gyorsan dolgozzunk!
- Megkenjük a vaníliaaroma&édesítőszer kombinációjával és feltekerjük. Kétujjnyi vastag “csigákká” vágjuk őket, és sütőpapíros tepsibe tesszük lazán. Nekem 10 db lett belőle.
- Mindegyik csiga tetejébe egy evőkanállal jó mély benyomást készítünk, hogy beleférjen a “puding”, amit elkészítünk. Melegen is bele lehet tenni, semmi baja nem lesz. A pudinghoz pedig a hideg tejjel elkeverjük – akár csomómentesre is – a matcha tea port, a pudingport, és normál módon megfőzzük.
- Minden ilyen matcha-vanília töltelék közepére teszünk egy-egy kocka nektarint. Betoljuk a 175 fokos sütőbe.
- Kb. 20-25 perc múlva megkenjük a melegvízzel és visszatoljuk a sütőbe. További kb. 10 percig sütjük.
Köszönöm, hogy elolvastad! 🙂
Ha tetszett, szívesen fogadom a like-okat! Ha megosztod, köszönöm szépen! 🙂 Ha szeretnél egy nagyon jó facebook csoport tagja lenni, akkor azt ITT megteheted.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: