bopciblog

Matcha teás-vaníliás ökörszem nektarinnal – cukormentesen

Van egy hókuszpókusz, ami körüllengi a matcha teát. Igen, igen, arról a zöld porról beszélek, amiből készítik nagyonkeleten – tehát nem a török bazárokban – azokat a lélegzetelállító sütiket. Ezzel adnak nekik zöld színt.

Fotó: pinterest.com

 

Na tehát ezeket a lehetetlenül zöld színeket a zöld, matcha tea adja. Mert ugye ha zöld vagy kék színt adunk a piskótához, akkor attól még nem lesz szép zöld, inkább valami barna, hogy is mondjam… libaf*s színhez fog hasonlítani.

A bevonatokat is ezzel jobb színezni egyébként, mert ad nekik egy enyhe fanyar, kesernyés ízt a nagyon sok cukor mellé, ezért kedvelt dolog, ha zöldes színű tortát szeretne valaki készíteni, illetve ha szereti a zöld-barna kombinációt, ami a természet színeire vajazó partik alapja:

 

Fotó: pinterest.com

 

Vagy lehet így is használni: meggyel/cseresznyével kombinálva, mint ahogy a következő fotó mutatja:

Fotó: pinterest.com

 

Én pedig csak telefonnal tudtam most fotózni, de azért az én zöldesítésem merőben más, mert én szándékosan csomósan hagytam benne, hogy egy-egy harapás során intenzív ízélmény uralkodjon el a szájban.

Egyébként az alapötletet az adta, hogy én bizony fél hat után pár perccel ott szoktam sorban állni, még aránylag álommanós fejjel a pékségben, mert Férjet elég koránra viszem – de van, hogy hajnali 4-re… – dolgozni, és szereti a frissen sült sütit. A 190 Ft/db pedig számomra elég meredek naponta, ha 5-6 db-ot is kell venni neki egy napra, és ezt heteken keresztül csinálni… na nem! Inkább megfővök a konyhában és megsütöm én, úgy gondoltam.

 

IMG_20160810_110722

 

Matcha teás-vaníliás ökörszem nektarinnal

 

Hozzávalók:

tészta:

  • 500 g búzafinomliszt
  • 50 g olvasztott vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 csipet só
  • 3 ek folyékony édesítőszer (én ilyet használtam most)
  • 1 ek vanília aroma (ez a fajta volt a polcon)
  • 1 tk citrom aroma (ilyen)
  • 3 dl zsíros tej
  • fél csomag friss élesztő vagy egy egész csomag szárított élesztő

töltelék:

  • 2 ek vanília aroma
  • 1 ek folyékony édesítőszer

tetejére:

  • 500 ml tehéntej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2-3 ek folyékony édesítőszer
  • 1 lapos ek matcha tea por (ilyen)
  • 1 db nektarin

kenni:

  • melegvíz

 

 

 

Elkészítés:

  1. A tészta hozzávalóiból egy édes, kelt tésztát készítünk (én bevágtam a kenyésütő gépembe 8-as programra, úgyis most suvickoltam ki tetőtől talpig). Egy éjszakát pihentetjük a hűtőben, lefedve.13903441_1728827777368922_3399054039578818846_n
  2. A megkelt, hideg tésztát lisztezett deszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk. Igen, felolvadás nélkül, mert elég lágy. Gyorsan dolgozzunk!
  3. Megkenjük a vaníliaaroma&édesítőszer kombinációjával és feltekerjük. Kétujjnyi vastag “csigákká” vágjuk őket, és sütőpapíros tepsibe tesszük lazán. Nekem 10 db lett belőle.
  4. Mindegyik csiga tetejébe egy evőkanállal jó mély benyomást készítünk, hogy beleférjen a “puding”, amit elkészítünk. Melegen is bele lehet tenni, semmi baja nem lesz. A pudinghoz pedig a hideg tejjel elkeverjük – akár csomómentesre is – a matcha tea port, a pudingport, és normál módon megfőzzük.
  5. Minden ilyen matcha-vanília töltelék közepére teszünk egy-egy kocka nektarint. Betoljuk a 175 fokos sütőbe.
  6. Kb. 20-25 perc múlva megkenjük a melegvízzel és visszatoljuk a sütőbe. További kb. 10 percig sütjük.

 

IMG_20160810_111110

 

 

 

Köszönöm, hogy elolvastad! 🙂

 

Ha tetszett, szívesen fogadom a like-okat! Ha megosztod, köszönöm szépen! 🙂 Ha szeretnél egy nagyon jó facebook csoport tagja lenni, akkor azt ITT megteheted.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!