bopciblog

Magyaros egytálétel a Kenyér Ünnepére

Augusztus 20. egyértelműen az Államalapítás és a Kenyér Ünnepe. Hát én most egy nagyon magyar étellel készültem, aminek mindegyik hozzávalója garantáltan magyar – és egyetlen kivétellel mind saját. Az ízéről-illatáról annyit, hogy a kutyák boldogan szimatoltak a levegőbe, amíg készült, a macskáink pedig előszeretettel szökdöstek be – és az istennek nem akarták megérteni, hogy a sütőbe nem tudnak bemászni. A miákolásuk pedig hidegen hagyott, hogy ők is kérnének. 🙂 (Gonosz gazdi…)

 

Ez egy dédmamám-félre recept eredetileg. Igaz, náluk még volt kemence, amiben meg lehetett sütni – a mienk pedig idén sem épült meg legnagyobb bánatomra, úgyhogy kénytelen vagyok sütőben elkészíteni. Ez van.

Tovább előnye, hogy a hűvösebb napokon is ideális, mert amíg sül, melegszik minden, valamint pillanatok alatt össze lehet dobni. Ez nekem kb. 30-40 perc volt mindent beleszámolva, ami a mosogatást is jelenti, a három percenkénti “de gyere anyaaaa!”-koncerttel együtt. (Anya pedig ment, megy, mindig ott van, ahova hívják, mert anya az ilyen.)

 

14089030_1732624500322583_8336211239424155207_n

 

 

Magyaros egytálétel a Kenyér Ünnepére

 

Hozzávalók 4-5 személyre:

  • 5 vastag szelet tarja
  • kb. másfél kg újburgonya
  • 3-4 ek zsír
  • 70-80 dkg szálas savanyúkáposzta
  • fűszerek: só, bors, fokhagyma, pirospaprika por, oregano, kakukkfű, rozmaring, zellerszár

 

Elkészítés:

  1. Előveszünk egy tepsit. Az aljára tesszük a zsírt. Erre kerül a felkarikázott újburgonya, amit sózunk, fokhagymázunk és borsozunk.

IMG_20160819_101542

 

2. Rátesszük a tarja szeleteket, amit az apróra vágott zellerszárral, a pirospaprikával, oreganoval, kaukkfűvel és rozmaringgal megszórunk.

 

IMG_20160819_101753

 

3. Most következik a savanyúkáposzta. A húst emiatt nem sóztuk, hisz elég sós a káposzta magában is. Egyenletesen eloszlatjuk a tetején…

 

IMG_20160819_102337

 

4. Majd megszórjuk pirospaprikával.

 

IMG_20160819_102526

 

5. Sütőben 125 perc alatt készre sütjük, először 200 fokon, majd 20-25 perc elteltével levesszük 170 fokra.

IMG_20160819_123715
Igen, ilyen égettnek kell lennie, hogy szinte kopogjon a teteje. Sőt,
eredetileg sokkal égettebbnek, kb. úgy, mint az igazi kenyérnek.
De sütőben ennyire telt tőlem… na majd ha valamikor lesz kemence…! 😉

 

Jó étvágyat hozzá, jó tűzijátékozást és ünneplést mindenkinek! 🙂

 

IMG_20160819_145924

 

 

Fázisfotók egy kupacban:

IMG_20160819_133156

 

 

 

Köszönöm, hogy elolvastad! 🙂

 

Ha tetszett, szívesen fogadom a like-okat! Ha megosztod, köszönöm szépen! 🙂 Ha szeretnél egy nagyon jó facebook csoport tagja lenni, akkor azt ITT megteheted.

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!