A karácsony nem az az ünnep, amikor az éhezés van a középpontban. Legalábbis általában. A leggyakoribb mondat ünnepek után a “jajj, de fáj a hasaaaaam!”, ami nálam is így szokott lenni. Ám van pár olyan trükk, ami ezidőtájt szinte kötelezően jelenik meg azoknál, akik a nagy, családi evés-ivás környékére vetődtek.
Azt hiszem, a “vegyél még egyet, kisfiam/kislányom”, és a “hozom a sütit, drága unokáim” azok a mondatok, amik ismerősen hangzanak – és bárhogy is erősködünk, rendszerint a nadrág/szoknya gombja a felpuffadt hasunktól egy patttt! hang kíséretében valahol a szemközti fal vakolata alatt lesz meg, kábé jövő márciusban.
A túl sok zsíros étel nem csak megfekszi a gyomrunkat, hanem koleszterin-, szívproblémákhoz is vezet – és tévhit, hogy “igyál rá egy jó pájinkát, öcsém!”, mert az nem segít. Azzal csak a májunkat roncsoljuk tovább. Na meg vezetni sem érdemes ittas állapotban. 😉
1. A megoldás általában a szódabikarbóna nevű dolog, ami ugyan piszokrossz ízű, leginkább a szappanos vízhez tudom hasonltani, ha megkóstoljuk, de rengeteg, a gyomrot bántó levegőt tud jobb helyre küldeni. Speciel büfögés lesz tőle ezerrel. (A keleti kultúráknál például ha nem büfög valaki az étkezés után, az illetlenség, mert azt jelenti: nem ízlett az étel.) Használata: egy kiskanál szódabikarbónát fél dl langyos vízben feloldunk, ezt egyhúzásra megisszuk, majd legalább két pohár sima, szimpla, buborékmentes vizet iszunk utána. A hatás pár perc múlva kezdődik: a levegő felfele, a szánkon keresztül fog távozni.
2. Egy másik megoldás, ami egy kissé “természetesebb”, az egy nagyon furcsa dolog. A mibenlétét úgy tudom kifejezni, hogy nyomja és tolja a felgyűlt ételt kifele. Ez már egy kicsit fájdalmas művelet lesz, viszont – nálunk – használni szokott. A gyógymód a következő: este legalább egy egész almát (idared a legjobb nálunk) megeszünk szép lassan, komótosan, lefekvés előtt kb. 1 órával. Aztán a következő, amit megeszünk-iszunk, az a reggeli kávé, éhgyomorra, szigorúan édesítőszerrel. Ez nagyjából a kávé elfogyasztása után fél órával szokott hatni. A kettő együtt.
3. A harmadik, ami egy kicsit drága megoldás, és nálunk szintén bevált, az a mályvatea. Igen, a zöld dobozos, kínai, amit a drogériákban – is – árulnak, cirka 999 Ft a 20 tasak. Ebből egy – vagy nagyon fájó és püffedt gyomornál két – filtert elkészteni a leírás alapján, majd langyosan elfogyasztani. Nem kizárt, hogy már éjszaka/hajnaltájt futás lesz a mellékhelyiségbe, de kipucolja az ember gyomrát, és lehet menni gombot keresni, a hajlongás is menni fog 😉
+1 A legegyszerűbb módja viszont, ha már nem azt választottuk, hogy köszönjük, nem kérünk többet az ínycsiklandó ünnepi menüből, ha olajat iszunk. Borzalmas lesz, előre szólok, de az olívaolajból egy-két evőkanálnyi átnyomja magát a gyomortartalmon, és alul tud távozni minden, ami addig oda bekerült. (A gyógyszerészek a ricinust szokták adni. Az olívaolaj ennél kíméletesebb…)
Természetesen vannak gyógyszertári, recept nélkül kapható dolgok (Guttalax, Laveolac, Tisasen, stb.), amik több pénzért kerülhetnek hozzánk, mint a fentebb felsorolt dolgok, azok is jók, de ha kiürült a pénztárcánk, én ezeket tudom javasolni.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: