Azt hiszem, a szrtaccsatella süti lehet valami hasonló ízű, mint ez a mostani kreálmányom. Kicsit kakaós, kicsit csokis, kicsit meggyes – meggyszezonban?! naná! 🙂 -, kicsit édes, kicsit savanykás… kicsit – vagyis nagyon – finom. Főleg jól lehűtve 🙂 Természetesen itt is dominált a meggy, mint íz, és a hozzá illő kísérő, ami szerintem a csoki. A csoki. És a csoki. 🙂 Meg a joghurt. Na ezekből van készítve. Előre szólok: piszkálódós süti, tehát nem összedobjuk és kész, hanem jócskán rá kell szánni az időt, mert mindig egy kicsit bizgerélni kell. 🙂
Valami süti – sztraccsatellás ízvilágban
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 1 ek holland kakaópor
- 2 ek liszt
- fél dl tej
- 2,5 dkg olvasztott vaj
- késhegynyi szódabikarbóna
- 120 ml habalap
- 1 kis doboz – 175 ml – natúr joghurt, de a zsíros változat, nem a fehérre színezett vízízű!
- 3 dkg reszelt tejcsoki
- pici cukor/édesítőszer (nagyjából fél evőkanálnyi kellett, vagy még annyi sem)
- meggyszemek
- 20 dkg meggy turmixolva és a levét kiengedve (ezt lentebb részletezem)
- 1 cs piros tortazselé
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tojást, a vajat, tejet, szódabikarbónát, lisztet, kakaóport kikeverjük szép simára.
- Egy kis méretű, kapcsos tortaformát kivajazunk-kilisztezünk, ebbe tesszük a tésztát, amit nagyjából 12-15 perc alatt megsütünk.
- A formát kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, de a kapcsot nem vesszük le róla.
- A habalapot a joghurttal keményre verjük, majd hozzáadjuk a reszelt tejcsokit és azzal is összekeverjük, de nem hagyjuk, hogy a robotgép keverőszárától megmelegedjen. Ezt a habot rákenjük a tortalapra, díszítjük a meggyel, majd visszatesszük a hűtőbe.
- Most jön a részletezés 🙂 A 20 dekányi meggyet leturmixoljuk (vagy ha van gyümölcscentrifugánk, akkor ott kifacsarjuk) és lecsepegtetjük egy szűrőn keresztül. Gyorsíthatunk rajta, ha egy kiskanállal “simogatjuk” a szűrőbe, enyhén nyomkodjuk. A lényeg, hogy ha sikerül, akkor kb. 2-2,5 dl meggylevet sikerüljön kinyernünk belőle. Tudom, tudom, van bolti meggylé is, de ez most kéznél volt gyorsabban. 😉
- A meggyléből a piros tortazselével kész zselét készítünk egy kanálnyi cukor hozzáadásával – ahogy a tasakon fel van tüntetve.
- A hűtőből elővesszük a sütit és a langyosra hűtött zselével nyakon öntjük, egyenesre simítjuk és visszatesszük a hűtőbe – úgy egy egész éjszakára. Szóval pepecselés a köbön az egész 🙂
- Másnap felvágjuk és jó étvággyal elfogyasztjuk.
szép lett