bopciblog

Madártejes nemzeti roló

A márciustizenötödike egy piros-fehér-zöld ünnepnap számomra. Mivel apa “rámparancsolt”, hogy piskótatekercset kell sütnöm, arra gondoltam, hogy legyen már színes a kompozíció, és lehetőleg piros-fehér-zöld. Mert magyarok vagyunk, vagymi. A gond igazából a hófehér krémmel volt, mert szombat délután a cukrászos boltok már nincsenek nyitva, a közelben levő boltok nem árulnak cukrászalapot, a vajkrémet pedig nem szeretem igazából megcsinálni, mert elég kevésszer sikerül finomra. Ez van, nem vagyok cukrász, de még kontárcukrász sem.

No, egy szó, mint száz, azon kezdtem el morfondírozni, hogy mégis pontosan hogyan lehet a kokárdát mint létező sütit megkomponálni – a tavalyi torta helyett -, mégpedig úgy, hogy értelmesen kivehető legyen a nemzeti szín. Erre jutottam, ami a fotón is látszik. Nem száz százalékos, de egyéni ötlet legalább és kreatív. Már amennyire kreatívnak nevezhető a színezés és összeállítás. 🙂

Madártejes nemzeti roló

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 5 ek cukor
  • 5 +2  ek liszt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 ek málna aroma
  • 1 ek zöld ételszínezék
  • 3 ek hidegen elkészíthető krémpor
  • 1 egész citrom héja
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag habfixáló
  • 5 dkg porcukor

Elkészítés:

  1. 5 tojásos piskótát készítünk. A tésztát kétfele vesszük, az egyik felébe a málna aromát  + 1 ek lisztet, a másikba a zöld ételszínezéket + 1 ek lisztet belekeverjük, és a sütőpapírral kibélelt tepsi egyik, hosszanti felébe a piros, a másik felébe a zöld keveréket öntjük. Vigyázzunk, ne folyjanak egybe a színek! 180 fokos sütőben készre sütjük.
  2. A sütőből kivéve azonnal feltekerjük a zöld részével kezdve – a kokárda belseje zöld ugyanis -, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Elkészítjük a krémet: a citrom héját a kristálycukorral együtt beletesszük egy kávédarálóba és ott, együtt ledaráljuk a kettőt. Kicsit össze fog állni/bele fog ragadni, de semmi gond, legalább tudjuk, hogy volt illóolaj tartalma a citromnak. 😉 Egy tálban a krémport a tejjel, a habfixálóval és ezzel a porcukros-citromos keverékkel elkezdjük verni, és egy aránylag kemény krémet kapunk belőle. (Nem lesz olyan, mintha cukrászalappal csinálnánk, hanem annál lágyabb, krémesebb lesz.)
  4. A teljesen kihűlt piskótát megtöltjük a krémmel, feltekerjük és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
  5. Másnap szeletelhető.

Jó étvágyat!

IMGP3513

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!