Pár napja ugyebár sikeresen elkészítettem azt a bizonyos fánkot, ami cukormázas, cukorgyöngyös, rendkívül hizlal, ám kíméletlenül eteti magát, annyira finom. (Ezt itt.) Már akkor is feljött, hogy a pici fiam pöttyösödött tőle, mert volt benne tej, nem is kevés. Na most nekiálltam, és egy érdekes módon oldottam meg a tejmentességet. Nagyon más lett a tésztája, ropogósabb, de bodzás kívül-belül.
Bodzás fánk, tejmentesen
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- fél csomag friss élesztő
- 15 dkg Liga margarin (tejmentes!)
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1,5 dl bodzaszörp (sűrű, hígítás nélküli)
- 0,5 l cukros víz, az élesztő felfuttatásához
- 2 ek cukor
- kevéske vaníliaaroma
- A forma kikenéséhez kb. 3 ek olaj
Bevonat:
- 1 dl 50 %-os citromlé
- 1 dl bodzaszörp (sűrű, hígítás nélküli)
- 15 dkg porcukor
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépbe tesszük, kelesztő-dagasztó programmal elkészítjük.
- A fánkformát kiolajozzuk vékonyan, a fánkokat ugyanúgy kb. két diónyi gömbbé szaggatjuk, a közepét kilyukasztjuk, úgy belehelyezzük, és 220 fokon légkeveréssel megsütjük (kb. 10-12 perc; igen, ez hamarabb készen van, mint a tejes változat).
- Kiborítva belemártjuk a mázba, amit egészen egyszerűen készítünk: a citromlevet, a bodzaszörpöt és a porcukrot összekavarjuk csomómentesre. Ha kell, citromlével vagy porcukorral tudunk javítani az állagán.
Isteni lehet