Csirkére fájt a fogunk. A mélyhűtőben ott árválkodott egy csomag darált csirkemell, klasszikusat nem akartam csinálni belőle, és magamat ismervén biztosan összekeverném a holnap vásárolt darált csirkemellel – mert tuti venni fogok. A darált csirkemell egy olyan dolog, amit én a konyhai (fogyózós) alapfelszereltség közé sorolok, hisz nagyon sok dolgot lehet belőle elkészíteni: fasírt, rakott étel, stb., ráadásul olcsóbb, mint a darált disznóhús, a marháról nem is beszélve!
Na és hogy mitől gázos? Ez elég egyértelmű, ráadásul prózai ok: a hozzávalók egészen egyszerűen fel fogják fújni az elfogyasztó emésztőrendszerét. Máshogy fogalmazva gázzal fog telítődni a belső miskulancia, viszont mivel aránylag alacsony a szénhidráttartalma, fogyasztható nyugodtan fogyókúrázók számára is, mivel laktató.
Gázos csirke
Hozzávalók:
- 50 dkg darált csirkemell
- 1,5 dl A rizs szárazon mérve
- 4 dl hidegvíz
- 1 db pörköltízesítő kocka
- 1 db füstölthús ízesítő kocka
- 45 dkg fagyasztott kukorica
- 15 dkg fagyasztott, ceruza zöldbab
- 1 db paradicsom
- 1,5 dl passzírozott paradicsom (nem sűrített)
- 2 csipet só
- késhegynyi őrölt feketebors
- felöntéshez víz
- 1-2 ek olívaolaj
Elkészítés:
- Egy kerámia serpenyőben megmelegítjük az olívaolajat, ráborítjuk a darált csirkehúst, és megpirítjuk só hozzáadásával. Ha kész, összekeverjük a szétmorzsolt fűszeres kockákkal, felöntjük kb. 3 dl vízzel, összekeverjük a borssal és a fagyasztott zöldségekkel, majd hozzáadjuk a felszeletelt és a passzírozott paradicsomot. Kis lángon összefőzzük (ez kb. 15-20 perc).
- Egy másik lángon megfőzzük csipetnyi sóval az alaposan megmosott rizst.
- Ha mindkettő kész van, ízlésünk szerint vagy összeborítjuk a kettőt, vagy a leöblített rizsre tálaljuk a húsos-zöldséges szószt. Mi összeborítottuk.
Kommentek