Ez a hot-dog csak azért készült, mert a múltkor a Metroban rácuppantam a fűszeres állványra. Arra az új fajtára, amit most mindenhol hirdetnek, hogy műanyag, 130-250 Ft közt van egy darab belőle, és az mennyire jó, adnak érte matricát, pontot, bánatos harcsafejet, mindegy, mit, csak vedd meg! 🙂
Speciel én a megvétel után láttam a reklámokat, így tényleg a 129-250 Ft közti áron vettük meg őket. Jó sokat ám! 🙂 Piszok jól kialakították, mert egymás mellé téve kis helyet foglalnak el, meg lehet őket különböztetni jó gyorsan, és egy zacskónál alacsonyabbak. (Ugye más is utálja, hogy kibontott zacskóban vannak a fűszerek, visszahajtva, aztán gyerek/férj feltépi az ajtót, és minden borul?) Na ezek pont nem ilyenek. A jól ismert hypos műanyag kifehérítve, átlátszóvá téve és belepakolva a sok-sok finomság (pont azok, amikért öltek régen), egymás mellé téve is nagyon kevés helyet foglalnak el – csak a felbontásával kell nyűglődni, mert mire levágja-tépi az ember jánya a biztonsági zárófülecskét, megőszül! 😀
És hogy miért ilyen, hot-dog-szerű képződményt készítettem? A “hát mert csak!” elég sivár válasz lenne rá, így elárulom: a suliba is kell az energia és az íz, meg a hús, meg a fehérje – ha már annyira borzalmas a menzareformos kaja, hogy ehetetlen -, meg munkahelyre is… ez pedig egyszerre ízes, fűszeres, húsos és fehérjés. Ennyi! 🙂
Csípős-fűszeres hot dog
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 bögre 3,5 %-os (tehát házi!) tej
- 1 bögre margarin (speciel én most kenőmargarint használtam)
- 1 bögre reszelt sajt
- 1 db közepes burgonya
- 1 db tojás
- 1 ek só
- 1 ek cukor
- fél csomag friss élesztő/1 csomag sütőpor (mindkettővel működik; a sütőporral azonnal süthető, az élesztővel fél órát várni kell)
- 4 bögre liszt
- fél bögre metélőhagyma
- 1 ek cayenne bors
- 1 ek morzsolt bazsalikom
- 1 kk rozmaring
- 1 kk frissen őrölt bors
- 1 kk tört chili paprika
Töltelék:
- 8 db virsli
- 16 szelet sajt
Tetejére:
- 1 tojás sárgája
- fél dl tej
- kb. egy bögre reszelt sajt
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A lisztbe kell belekeverni a fűszereket (és a sütőport, ha azzal készítjük). Élesztős változatnál fél órát hagyjuk pihenni, sütőporosan nem kell várni, azonnal nyújtható. Akinek van, nyugodtan kihasználhatja a kenyérsütő gép 8-as programját, ekkor alulra kell a tej, só, margarin, erre jön a reszelt sajt, a liszt, a fűszerek és a fújóanyag, a tetejére pedig vagy a sütőpor vagy a cukor&morzsolt élesztő.
2. Kb. 2-3 mm vastagra kell nyújtani lisztezett deszkán, egy hosszú téglalap alakra. Kb. az egészet beterítette nekem szélességben. 🙂 Négyszer két kockára vágjuk. Mindegyik kockára kerül 2 szelet sajt és 1 darab virsli, majd feltekerjük. 5 db bevágást készítünk a rudakra. Ki kell tapogatni, hogy a feltekerés után a tetején legyen a virsli – nekem egy db lett olyan, hogy az aljára került, de abból ki is folyt a sajt.
3. A tetejét megkenjük a tojássárga-tej keverékkel, majd megszórjuk reszelt sajttal. 175 fokon bő fél órán át sütjük sütőpapírral bélelt tepsiben/lemezen kb. 25-30 perc.
Ezt is kipróbáljuk.csak hát hó vége van,majd ha a párom fizut kap