bopciblog

Az a bizonyos cukrászalap

Több megkeresésem is volt ezzel kapcsolatban, úgy tűnik, nem annyira közismert dolog a torták készítésénél ez a verzió, amit én alapból használok, úgyhogy itt az ideje egy bejegyzésnek erről. 🙂

Előrebocsátom, hogy nem vagyok cukrász, csak a saját tapasztalataimat tudom leírni.

Titok vagy sem, de a – pénzéhes – cukrászok igenis ezeket szokták használni, amikor tejszínes tortát rendel a kedves édesszájú vendég, és nem egy hely olyan szemét – bocs a kifejezésért, akinek nem inge, ne vegye magára! -, hogy a tejszínes sütit fizetteti ki, de a vendég ezt kapja a tányérjára. Nem kicsit olcsóbb ezt használni!

Mint a kérdezőknek írtam is, a cukrászalap egy tejszínhez hasonló, fehér színű lötty. A pontos összetételét nem tudom fejből – rajta van a dobozán 😉 -, de a lényege az, hogy fel kell verni és már lehet is használni, mint tortakrém. Sokkal keményebb, jobb állaga van, mint a tejszínnek, és tartósabb is. Sőt, pár órával többet kibír megromlás nélkül a – mostani – meleg időben, mint a tejszín.

Én az alábbi fajtákat próbáltam ki:

1. Hulala: számomra édes, és mert én nem vagyok édesszájú, nem szeretem ezt használni. Ja, és ez a legdrágább az összes közül. Kiszerelés: 2 dl-től literesig. (Nagyobbat nem láttam még.)

 

2. Meggle cukrászalap: ez egy fokkal olcsóbb, mint a Hulala, kevésbé édes, és ha nem jutok el cukrászati boltba, csak a Tescoba, akkor ez kerül a sütikbe/tortákba. Kiszerelés: 2 dl és fél liter. (Legalábbis amikkel én találkoztam eddig.)

3. Dekor up: ezt kifejezetten tortákhoz szokták használni, és általában cukrászati alapanyagokat forgalmazó boltokban lehet találkozni vele. UHT-s, de én inkább hűtőben szoktam tárolni, még kibontás előtt is. Literes kiszerelésű, árilag ez a legjobb, 6-700 forint egy liter belőle. Ezt szoktam használni!

4. Delfia whip: ezt süteményekhez szokták ajánlani/használni. Egyszer vettem, többet sem fogok. (Bocs a forgalmazónak, ha ezzel romlik az eladási száma.) Az oka nagyon egyszerű: az rendben van, hogy hófehér a krém, és ízre kb. ugyanolyan, mint a Dekor up, ám ha én egy süteményhez használom a habalapot, akkor elvárom, hogy másnap is ehető legyen, ne pedig száraz, repedezett, tipikusan az a fajta, amit ha a boltban meglátok, eszem ágában sincs megvenni, mert úgy néz ki, mint ami egy hete szárad a polcon! Emellett ha használni szeretné valaki, akkor úgy készüljön, hogy ha kemény habra van szüksége, akkor 2 dl-enként 1 zacskó habfixálót kell használni. Árilag szintén 6-700 Ft között van a literes kiszerelés.

Az árak a kisboltok/nagyboltok árai, nem az interneten rendelt termékeké!

Pár hely, ahonnan lehet venni ezeket a titokzatos dolgokat:

  • Debrecen, Pesti u. 2., Cukrász nagyker
  • Hajdúböszörmény, a piac épülete, Marcipán Álom nevű bolt, kívül rózsaszín
  • Tesco áruházak – az egész országban megtalálhatóak, a debreceniben van, ezt tudom 🙂
  • Metro áruházak – ez is nagyon sok helyen van az országban
  • Auchan áruházak – ez is több van
  • Coop áruházak – itt én még csak Hulalát találtam, de ha csak leugrik valamelyikőtök a tortához a boltba, hát ámen, itt is lehet kapni

Interneten is rendelhetők, bár én nem onnan szoktam, hisz általában mennyiségi/árbeli megkötés van, és mivel alapanyagok, amiket a nagykerek árulnak, ha nem vagytok viszonteladók vagy vállalkozóival rendelkező cukrászok, nem mindig szeretik kiszolgálni az embert.

  • http://www.tortadekoracio.hu
  • http://www.cukraszdiszkont.hu

…meg rengeteg honlap van még, ahol találhattok, ezt most csak úgy fejből írtam!

 

Ha tetszett, vagy érdekelnek még egyéb dolgok velem/velünk kapcsolatban (mert nem minden kerül át ide is),

itt a facebook-oldalam: http://www.facebook.com/bopciblog

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Nem tudtam hogy van ilyen de használni fogom

  2. Innowin says:

    Igazából nem meglepő, amit írsz. A legtöbb élelmiszerünk mű. Gondolok itt a ragasztott sonkára, az oxigén nélküli utóízesített almalére, ami utána színezőanyaggal bármi más is lehet, vagy a tej nélküli sajt. De szerintem a nézőpontodból ítélve ezeket te is átlátod.

    A vicces az egészben, hogy én pont szakácsnak tanulok és bár a tanár jófej és viccesen megjegyzi ezeket az élelmiszeripari trükköket, de sajna ezek vannak elérhető áron a magyar kisvállalkozóknak.

    Szóval, ha most azt veszed alapul, hogy veszel egy szelet sütit mondjuk az Auchanban 150-200 Ft-ért, abba bele kell kalkulálni előállításkor, hogy van egyszer egy magas adó, a munkás bére és a munkás bérére jövő adó, van előállítási költség, a konyha, vagy műhely rezsi költsége és a végén az a pár forintos haszon, amin több vezetőség is osztozik. Ha kapitalista szemmel nézed érthető sajnos ez is, mert a sütit szeretik, de sokan nem tudnak olyan mélyre nyúlni a zsebbe magyar fizetésből. Ezzel szemben egy Szamosból származó süti, ami már színvonalasabb alapanyagokból készül máris elkérheti 700-800 Ft-ot is ugyan azért a szelet sütiért és itt jön az érdekesség; nagyjából ugyan azzal a haszonnal. A jó alapanyag drága és minél inkább szintetikus élelmiszerekkel mérgeznek minket és próbálják valahogyan táplálni a túlnépesedés határán lévő bolygónkat, ez lesz sajnos egyre jobban elterjedőben. De ilyen turpisságok régen is voltak. Gondoljunk csak bele pl a szovjet fókazsírból készült majdhogynem ízetlen színezett fagyira 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!