bopciblog

Miért szeretem a (házi) tepertőt?

A tepertő egy jó dolog. Finom, könnyű elkészíteni, a piacon méregdrágán lehet beszerezni, a pogácsa változata sem megvetendő, a túrós csusza is ezzel finom… És a sóbertnorbi is megmondta: nem a tepertő hízlal, hanem az a kenyér, amit eszünk hozzá.

 

Na én nekiálltam tepertőt gyártani. A mélyhűtőt úgyis üríteni kell, ott meg becsomagolva várta égető sorát a zsírnak való. Nem hagytam szomorkodni 🙂

 

A legjobb, legparasztosabb elkészítés a következő:

A zsírnak való disznómaradékot kb. 3×3 cm-es darabkákra vágjuk (igen, a bőrét is; az lesz a chips), egy bográcsba teszünk kb. 3-4 ek zsírt (olaj nem jó!), és alágyújtunk.

eyeemfiltered1454250443451

A feldarabolt disznó”hús”t beletesszük, és állandó kavargatás közepette kb. 1-1,5 órán keresztül, kis lángon megsütjük.

eyeemfiltered1454262440504

Köpködni fog a kisülő zsír, vigyázat! Gyerekek lehetőleg ne legyenek 2 méternél közelebb a tűzhelyhez!

Ha megpirtyant, szűrővel kiszedjük – lehet papírtörlős tányérra is, de az igazi a zománcos tál. 🙂eyeemfiltered1454260027043

Ajánlatos megsózni. Aki szereti, meg is paprikázhatja. A fokhagymagranulátum sem rontja el. 🙂 Mennyei és finom, sőt, ha csak magában esszük, vagy savanyú/kovászos uborkával, négysajtos salátával vagy hasonló “szörnyűséggel”, mondhatni egészséges.

eyeemfiltered1454253231626

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. A párom is azzal fogyasztotta el 🙂 Jófajta, frissen fejt hideg, házi, zsíros tejjel. 🙂

  2. Pistabátyám says:

    Bocs! Egy d lemaradt!

  3. Pistabátyám says:

    Ja+! Ha valaki még a pogácsás tepertőt is ismeri az tényleg nagy gasztronómus lehet! Olvas el még egyszer a cikkedet!
    Mellesleg a háznál vágott – perzselt – sertés bőrét meg lehet ropogtatni, a belőle készült terméken, de a vágóhídi – csak forrázott – termék bőrével nem tudsz mit kezdeni. Ezt azért a cikkírás előtt jó lett volna tudni! A “parasztos” elkészítés a levágott disznó perzselésével kezdődik.

  4. Éva Tamásné Karl says:

    A kommenteket olvasva, mindenki esküszik a sajátjára. Vagyis ahány ház annyi szokás. Van aki pörcösen szereti (rajta a bőre és hús darabok ) ,de van aki még krumpli nyomón is átpréseli, hogy minél vékonyabb legyen. Ízlések és pofonok! Személy szerint én minden formában imádom!!

  5. Zsuzsánna Erdei says:

    Szerintem nem szép dolog valakit leszólni.A magyar gasztronómia amúgy sem egységes.Egyáltalán miért kell mindig utálatoskodni?

  6. W. A. Lacky says:

    Helló! Nem állítom, hogy értek hozzá, de 25 éven át évi 2 disznót vágtunk és dolgoztunk fel, többek között töpörtyűt is sütöttünk. Nos, ez utóbbit soha sem engedtem át másnak. Nem biztos, hogy így csinálnám, ha újra kellene kezdenem. Maradnék a saját receptemnél… (Tejet soha!)

  7. litowski says:

    Ízlések és pofonok.Valóban a képen látható mintha kicsit meg lenne kapva.De azért jól néz ki,csak lassabban kell több zsírban kisebb hővel.A titka a türelem.És az igazi töpörtőnek meg lehet enni a bőrét.Lehet hogy fogorvos is kell hozzá,de meg lehet.

  8. Számomra a rajta hagyott bőr – ami ön szerint “ehetetlen” – a legfinomabb az egészben. Azt hiszem, ön még nem evett igazi, frissen sült tepertőt. Ízlések és pofonok… 🙂

  9. Tiborné Horváth says:

    Az igazi finom töpörtyű nem ilyen ,ami a képen van nem is szép és valószínű nem is jó mert a rajta hagyott bőr miatt ehetetlen.Előbb meg kell érdeklődni attól aki ért hozzá ,és utána lehet közzétenni és tanácsot adni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!