Ez jóval nagyobb adag csavart rúd lett, és ahhoz képest egészen másfajta tésztából, mint az előző, bögrés csavart. Ehhez extra hozzávalók kellenek, és nem árt egy mérleg sem, valamint egy levágni való disznó (khmm, a mienk pont eladó 😉 ), amihez ezt a pálinka mellé nyugodtan el lehet rágcsálni, és garantálom, hogy nem fog senkit annyira hamar kiütni, mint ha csak simán innánk.
Vittük ám a disznóvágásra, aminek IX. Hajdúsági Disznótor volt a hivatalos neve. Ez egy (piszkosul rossz időben is tömött területtel rendelkező) verseny, ahol tizenpár csapat versenyzett, hogy ki készít finomabbat a levágott mangalicából. Íme pár fotó az eseményről:
Csípős csavart disznóölésre
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 25 dkg tejföl
- 60 dkg búzafinomliszt
- 1 dl tej, amiben felfuttatunk 1 csomag szárított élesztőt
- 2 nagy csipet só
- 1 tojás
Töltelékek:
- 25 dkg reszelt sajt (trappista)
- 3 ek fokhagymakrém
- 3 ek csípős paprikakrém
- 2 ek ketchup
Elkészítés:
- A tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe keverjük a tojást, a sót, a hideg margarint és a tejfölt, majd a felfutott élesztővel összegyúrjuk, letakarva fél-egy órát kelesztjük. Lényeg, hogy ha a tetejét megnyomjuk, ruganyosan pattanjon vissza.
- Lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, a felét megszórjuk a sajttal, ráhajtjuk a másik felét és lenyújtjuk vékonyra, kb. fél centi vastagra. Most jön a fokhagyma, csípős paprika és a ketchup elkeverve, amivel megkenjük a felét, megszórjuk liszttel, ráhajtjuk a másik felét, hogy tapadjon (én itt hibáztam egy kicsit: több lisztet szórtam rá, mint amennyit kellett volna), és enyhén lenyújtjuk ezt a réteget is, majd letakarjuk és kb. 20 percet pihentetjük.
- Pihenés után a tetejét bevagdossuk, megkenjük felvert tojással, és kétujjnyi vastag csíkokra vágjuk, kettőt csavarintunk rajta, majd sütőpapírral bélelt tepsiben alsó sütéssel kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
Kommentek