bopciblog

Készítsetek száraztésztát otthon!

Ha itt a bográcsszezon, a kerti bulik és grillezések időpontja (és Férj beszerzett egy tésztagyártó kütymőköt), aranyárban mérik a lebbencs- és laskatésztát, tojásunk több van, mint aminek a nyakára tudunk hágni… ez mind-mind ok arra, hogy nekiálljunk tésztát gyártani.

 

Sarjak segédkeztek. Mi pedig nagyon örvendeztünk neki. Mivel a gyurmázáshoz hasonló ez a tevékenység, elég sok dolgot fejleszt: kreativitást, matematikai érzéket, finommotorikát, színeket lehet tanulni vele, sőt, egy kis fizika és kémia is bejátszik közben, bármilyen furcsának tűnik. Szerintem tök jó családi szórakozás! 🙂

eyeemfiltered1462631907032

S hogy mi készült eddig a gyártmányainkból? Tegnap túrós laska volt, ma tésztaleves… S hogy még mi lesz? Slambuc. Például. De nem ám 180 Ft-os krumpliból 😀 A többit még magam se tudom, de majd kiötlünk valamit… 

A túrós laskánál speciel a szalonna is saját volt (tehát saját kuci, saját sózás).

eyeemfiltered1462559177633

Elgondolkodtam ám én is. Nekünk kb. 30 Ft a tojás (per darab, ugyanis saját), a liszt átlag 100 Ft/kg. Szóval számoljunk egy kicsit! 330 Ft + 100 Ft az még mindig csak 430 Ft, és ebből kb. 1,5 kg száraztészta lesz. Be lehet menni bármelyik boltba… nem 200 Ft a fél kilós, 11 tojásos tészta. Az átlag 200 Ft/0,5 kg-os tészta maximum 4 tojásból készül. 220 Ft/kg a saját termelésben. Ott egye meg a fene, inkább meggyúrjuk magunk! Szórakozásnak sem utolsó elkészíteni…

Aki nem próbálta még, annak is bátran ajánlom, mert ha valaki tud szerezni igazi, házi tojást (tehát nem tápos csirkést), akkor igazán könnyen lehet extra gyorsan elkészülő tésztát csinálni. Ez az igazán gyors nagyjából 10 perc volt a fél kilónyi. Csak lestünk!

 

Házi száraztészta

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt (BL-55)
  • 11 db friss, házi tojás
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. “Akkor jó, amikor cseppen!” – férj szerint így kell csinálni, tehát leizzadásig gyúrni.
  2. Az összeállt tésztát henger formára gyúrjuk, kb. centi vastagra szeleteljük, és a tésztagépen először 1-es fokozaton, majd mindig 1-el nagyobb fokozaton átengedjük. Mi 7-es fokozatig engedtük, van, aki 5-ösnél már abbahagyja.
  3. A kész tésztacsíkokat kiterítjük – a kiszuperált szárító tökéletes erre a célra -, alulra egy lepedőt odakötünk, hogy a leeső, száraz tésztadarabok ne a földre potyogjanak. Nekünk reggelre megszáradt.

eyeemfiltered1462557677934

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!