bopciblog

Magyaros egytálétel a Kenyér Ünnepére

Augusztus 20. egyértelműen az Államalapítás és a Kenyér Ünnepe. Hát én most egy nagyon magyar étellel készültem, aminek mindegyik hozzávalója garantáltan magyar – és egyetlen kivétellel mind saját. Az ízéről-illatáról annyit, hogy a kutyák boldogan szimatoltak a levegőbe, amíg készült, a macskáink pedig előszeretettel szökdöstek be – és az istennek nem akarták megérteni, hogy a sütőbe… Tovább »

Maradékból főétel: Sült makaróni kolbászból

Amikor kénytelen-kelletlen muszáj mélyhűtőt üríteni, akkor igen érdekes dolgokat lehet ám összedobni. Az egyik főzőműsorban láttam egy picit hasonlót, ott a sötét bőrű hölgy – valami Nyguya vagy hasonlónak hívták – csinálta azt, hogy kihámozta a kolbászt a bélből és azzal kezdett valamit tovább. Én ezzel az eljárással készítettem a húsos makarónit, amiből megmaradt, ugyanazt… Tovább »

Csavart csirkés egytálétel 25 perc alatt

Nagyon ki fogok ábrándítani mindenkit, mert nem a csirke van össze-vissza csavargatva ebben a receptben. Habár, ha szigorúan vesszük, mégiscsak csavargatva van, mert a csirke ledarálva van jelen, ahhoz pedig muszáj tekerni-csavarni, hogy sikerüljön ledarálni, ám azt a gép végzi el. A csavarás jelen esetben a tésztára vonatkozik – 3 csomagért járt egy bögre és… Tovább »

Vidéki káposztaleves igazi húsból a hétvégére

Azért vidéki, mert a lehető legvidékebben főtt. Az igazi húst pedig garantálom, hogy tényleg az, hisz a saját kucinkból készült. A káposzta ugyan bolti volt – nem szoktunk savanyítani; valahogy nem fűlik a fogam a pucér lábbal való káposzta taposáshoz -, meg a rizs is, de a leves lényege saját termés. Korhely levesnek is szokták… Tovább »

Édes, fűszeres, csípős, gyógyító: rozmaringos húsgombóc

Eredetileg fasírtot akartam sütni. Aztán tárkonyos ragulevest. De a végére paradicsomos húsgombóc lett, nem pont hagyományos módon. Amit így, utólag egyáltalán nem bánok, hisz olyan ízvilágot hoztam össze, hogy – szégyen vagy sem -, mindannyian repetáztunk belőle. A különlegessége tényleg a fűszerezése, mert nem pirospaprika és só van benne, hanem egy elenyészőnek nem nevezhető mennyiségű… Tovább »

Orsós paradicsom

Mint ahogy láthatták azok, akik követnek facebookon, elég szép adag paradicsomunk van – hála istennek, meg saját magunknak, hogy naponta becézgettem, gazoltam őket kezdettől fogva. Igaz, hogy ebbe a receptbe momentán koktélparadicsom kell, nem is kis mennyiség, de ez így, nyáron/nyár végén nem túl drága mulatság, ha nincs saját kiskertünk. 🙂   Orsós paradicsom  … Tovább »

35 perces ebéd: Brassói bopci módra

Ilyen gyors ebédet ritkán rittyentettem eddig. Nem akart apa pörköltöt enni, pedig amiatt vettem disznócombot – nem, a sajátjaink élnek még; igaz, ahogy elnéztük a Farmer Expon a 130 kilós példányokat, a mienk csak vagy 30 kilóval több már most, mint azok ott. Ebből a fenti irományból kiderül: igen, disznóhús volt az alapja. Meg –… Tovább »

Füstös-joghurtos csirkemell

Amikor a finom, gyenge csirkemell párosul a nyár ízével, a füsttel, az egyik legtipikusabb nyári zöldség ízével, és ezt az egészet megspékeli a krémes, kellemesen fanyar joghurt… na akkor mondja azt apa, hogy “ez úgy oda…, hogy egy falat se marad belőle, hidd el nekem!”. Mindenki megette. Van, aki repetát kért. Hadd tegyem hozzá: a… Tovább »

Rakott cukkini

Egy újabb finomság a cukkiniszezon közepén. Sütőt be kell hozzá kapcsolni, ezért az árnyékban 40 fokos hőmérsékletnél nem érdemes igazán megcsinálni, de amíg még nincs itt újra az überhipernagyon kánikula, addig még egy ebédet megér a dolog 😉 Ez egy alaprecept, amit úgy variálunk, ahogy akarunk. Rakott cukkini Hozzávalók: 1 nagyon nagy cukkini (kb. 1… Tovább »

Kakukkfüves-borsós máj gerslivel – olcsó és finom!

Már megint és még mindig a gersli! Tudom, nem vagyunk disznók, hogy árpával tömjük a pocakunkat, viszont elég sok disznóhúst fogyasztunk, a disznók pedig árpa alapú tápot kapnak – nálunk legalábbis, mert nem bolti műizével tömjük őket -, tehát mondhatni úgy eszünk egy rántott hús elfogyasztásakor árpát, hogy nem is tudunk róla. 🙂 Ugyan nem… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!